KFC var med på Dansk Kvægs kongres 27.-28. februar

       Temaet var ”Fagre nye verden”

 

Marts  2006

 

 

Nye teknologier gør det muligt at opsamle biologiske data til overvågnings- og beslutningsstøttesystemer i et omfang som aldrig før. Perspektiverne ligger ikke langt ude i fremtiden og aktuel dansk forskning skal sikre, at de bliver til virkelighed i løbet af få år. En stor del af denne forskning er foregået på KFC og resultaterne fra disse forsøg blev præsenteret i et tema med Centerleder Christian Børsting som ordstyrer.

 

Centerleder Jens yde Blom, BIOSENS havde et indlæg om hvilke informationer vi kan få fra automatisk overvågning af mælken

Informationer fra mælken og registrering af adfærd

 

Seniorforsker Nic Friggens fra Danmarks JordbrugsForskning fortalte om systemer til forudsigelse af brunst, drægtighed, ketose og yverbetændelse ved hjælp af informationer fra mælken. Problemet med automatisk måling af en række parametre er en uoverskuelig mængde af data. Derfor kræves systemer der kondenserer og fortolker denne information. I forlængelse heraf synliggjorde Seniorforsker Søren Østergaard, Danmarks JordbrugsForskning de mulige økonomiske gevinster ved at indhente og anvende denne information.

 

Adfærd er en anden vej til at registrere bl.a. koens brunst. Seniorforsker Lene Munksgaard, Danmarks JordbrugsForskning fortalte om den teknologiske udvikling, der gør det muligt at registrere køernes adfærd automatisk.

 

 

Fremtidens styringsredskaber  - er allerede i brug på Kvægbrugets Forsøgscenter

 

På KFC bliver køerne vejet når de er i AMS’en, kalvene bliver registreret, når de drikker mælk, alle foderblandinger bliver udvejet yderst nøjagtigt og i det hele taget sker der ikke meget på KFC, som ikke registreres. En del af registreringerne skyldes selvfølgelig KFC’s status som forsøgscenter, men mange af de nye redskaber er på vej til at blive til virkelighed også i almindelige kvægbesætninger.

         

 

 

 

Centerleder Christian Børsting gav på kongressen et overblik over de styringsredskaber, der bruges på KFC.

 

 

 

 

 

 

Bilagene fra kongressen kan hentes her under Tema 8.

 

Yderligere oplysninger:

Christian Børsting